Lite om mig och våran gård
Jag är en djurtokig bondjänta med passion för hantverk, växter och att ge människor en upplevelse. Uppvuxen på ett litet lantbruk med 7 mjölkkor som sedemera blev en av Sveriges få gårdar med seriös uppfödning av Angoragetter (Kallmyra Mohair)
Vad som format mig
Min stora idol och bästa vän när jag var liten var min mormor och jag lärde mig allt jag kunde av henne om hantverk som virkning, att sticka, näver- och rotslöjd. På hennes symaskin fick jag tidigt ge mig i kast med fritt skapande av diverse stuvbitar. Jag har i hela mitt liv kallat mig själv för "periodare" då jag går in helhjärtat för något specifikt en period för att sedan fokusera på något annat spännande. För att vid ett senare tillfälle gå tillbaka igen. Genom åren har det varit allt från att sy lapptäcken, sy mina egna kläder, till att odla och samla chilifrö, frivoliteter, att tälja i färskt virke eller tenntrådsbroderi. Skinnberedning ligger mig varmt om hjärtat för att inte tala om min passion för fibrer. Helst ska de vara mjuka och härliga. Att få ta en råfiber och sedan färga, spinna och forma den till ett garn är ren och skär lycka.
Som sagt djurtokig har jag varit sedan den dag jag öppnade ögonen och det var inte tal om att kattungarna skulle bo någon annanstans än under min säng i flickrummet, alla kalvar döptes av mig och fick jag möjlighet döpte jag grannarnas också.
Som uppvuxen på ett mycket litet jordbruk är det där med semester en omöjlig företeelse så i bästa fall fick man en regnig dag åka till Junsele djurpark. Men att få se andra platser har alltid lockat mig och att ge människor en upplevelse är oerhört givande. Så under många år jobbade jag som reseledare och lokalguide..
Vår gård idag
Efter ett antal år i lägenhet i stan där det närmsta jag kom djur och odlingar var överfulla fönsterbrädor, katt och akvarium flyttade jag och gubben ut på landet. Första åren hyrde vi ett miniatyrhus där jag omgående fixade till ett enormt trädgårdsland och skaffade hönor. Sedan hittade vi en fastighet i Billsta som vi köpte och fixar med efter våra behov allt eftersom tid, ork och pengar räcker till. Katterna och Hedemorahönsen fick sällskap av fler bevaranderaser. För under vår tid i lilla huset hade jag hittat det här med oförädlade svenska lantraser och det har färgat väldigt mycket av min senare djurhållning.
Alpackorna
Så kom dagen 2017 när vi gick från "vanlig" gård med överdrivet många kaniner, två hönshus, ett varierande antal katter och ständigt växande blomsterrabatter till att bli alpackagård. I flera år hade jag tagit varje tillfälle som bjudits att besöka olika uppfödare runt om i Sverige och läst på allt jag kunde hitta om djurslaget. Men så var dagen här och tre äldre alpackaherrar flyttade till oss från Dalarna. Redan året efter flyttade en avelshingst och några ston in och kan man tänka sig :-) sedan har de blivit fler och fler....