Öländsk dvärghöna

02/03/2019

Jag brinner ju för de oförädlade lantraserna. Alla unika på sitt vis anpassade för den torva de bott på under hundratals år. Dvärghönor har vi bara 2 tillvaratagna populationer av Gammal Svensk dvärghöna och så de underbara prickfisarna från Öland.

Alla djuren kännetecknas av att de har en vit fläck längst ut på fjädrarna. Den kan vara större och midnre och brukar bli störe med åren. Sedan har de en lite mörkare rand och en bottenfärg som varierar från ljust cirtongul till nästan svart. Men vanligaste bottenfärgen verkar vara nogon form av tegelfärgad rödbrun

Öländsk dvärghöna

De må vara små så vill man servera tuppstek är det lite portionsförpackning över dem. Men de är oerhört produktiva duktiga ruvare så överskottstuppar blir det gott om. Något jag upptäckt är att de nyfödda dunkycklingarna kan se väldigt olika ut. Sedan när de växer till sig och fär sin rätta fjäderdräkt så blir de mer liknande varandra förutom att bottenfärgen varierar lite och blommorna mer elle rmindre utbredda. har man Petgärdestam så verkar djuren tendera att vara lättare och ha mindre blommor medan asklundastammen har lite tyngre djur med större blommor. 

i min flock så har jag en blandad härstamning med gener från båda de tillvaratagna flockarna även om absoluta merparten kommer från Asklunda sidan vilken man kan se då mina djur har väldigt stora blommor.